Ozgel, ÖznurYıldız, Zehra2025-03-172025-03-1720202148-2683https://doi.org/10.31590/ejosat.729536https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/364356https://hdl.handle.net/20.500.13099/955Yemek yapılan ya da yemek servisi sunan hazır yemek firmalarının mutfaklarında gerekli hijyen şartları sağlanmadığı takdirde enönemlisi sağlık olmakla birlikte ciddi ekonomik kayıplar oluşabilmektedir. Bu sorunları ortadan kaldırmak için mevcut veyaoluşabilecek riskler tespit etmeli ve riskleri önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Bu çalışmada Mersin’de bulunan bazı hazıryemek firmalarının mutfak hijyen koşulları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Tarım ve Orman Bakanlığı Kriterlerine göredeğerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda hazır yemek firmalarının fiziksel ve teknik altyapısı itibariyle mutfak hijyeni açısındanyetersiz olduğu tespit edilmiştir. Hazır yemek işletmeleri, gıda güvenliği ile hijyen kriterlerine uygun şekilde tesisi kurup, üretimyapmalıdır. Ayrıca bu tesisler yetkililerce habersiz, belirsiz ve sık aralıklarla denetlenmelidir. İşyeri mutfaklarında hijyen koşularısağlandığı takdirde hem ülke hem de işletme için ekonomik fayda sağlanacak ayrıca işgücü emeği, zaman ve hammadde kaybıönlenebilecektir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk ve Çevre SağlığıGıda Bilimi ve TeknolojisiMersinde Bulunan Hazır Yemek Firmalarının Mutfak Hijyeni Koşullarının DeğerlendirilmesiArticle10.31590/ejosat.729536019778785364356