Yazar "Reyhan, Süleyman" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Color Analysis of Co-Dried Lemon Rings by Microwave Drying and Osmotic Dehydration(Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, 2023) Yıldız, Zehra; Reyhan, SüleymanIn this study, it was determined the effects of microwave drying time and microwave power level, osmotic pretreatment on moisture loss, shrinkage rate and color parameters on microwave drying of lemon slices that was applied both treated and untreated with osmotic pre-dried method. Chroma, brownish index, hue angle and total color change were chosen as the color parameters. In this study, both treated and untreated with osmotic pre-dried method the lemon rings in 10 mm slice thickness were dried in a microwave oven. For the osmotic dehydration process, the solid/solution ratio was 1/10, the sodium chloride solution concentration was 20% (w:v), and the osmotic dehydration time was three hours. Microwave power levels were chosen as 100, 200 and 300 W and microwave drying time were as chosen 2, 4, 6 and 8 min. According to the results obtained it was determined that while the moisture loss increased with the osmotic dehydration pre-drying process applied before the microwave drying process, the diametrical shrinkage ratio wasn’t significantly change. In addition, it has been observed that osmotic dehydration pre-drying process has a positive contribution to color parameters such as chroma value and hue angle by preventing color loss in microwave drying.Öğe Mikrodalga ve ozmotik kurutma yöntemi ile kurutulan limon dilimlerinin kurutma koşullarının incelenmesi(2023) Reyhan, SüleymanMikrodalgaların elektromanyetik dalgalar ile suyu ısıtma etkisinin fark edilmesiyle birçok araştırmacı ısıtma ve kurutma konusunda mikrodalganın etkinliklerini ve kullanılabilirliğini araştırılmaya başlamıştır. Mikrodalga ile kurutmada, ısı gıdanın içine doğrudan nüfuz ettiği ve içten dışa doğru ısı transferi gerçekleştirdiği için kurutma işlemi diğer kurutma yöntemlerinden daha hızlı meydana gelir ve süreden tasarruf edilmiş olur. Ozmotik kurutma yöntemi ise birçok kurutma yöntemine göre enerjiye daha az ihtiyaç duyan ve ön işlem olarak etkili bir yöntemdir. Bu çalışmada limon dilimleri mikrodalga, ozmotik dehidrasyon ve mikrodalga ile ozmotik dehidrasyonun birlikte olmak üzere üç farklı kurutma yöntemi ile kurutulmuştur. Bu çalışmada, dilim kalınlığı, çözelti derişimi, ozmotik dehidrasyon süresi, mikrodalga güç seviyesi ve mikrodalga kuruma süresi gibi değişkenlerin nem kaybı, kurutma hızı, çapsal büzülme oranı ve renk değişim parametreleri üzerine etkileri belirlenmiştir. Ayrıca ozmotik dehidrasyon ön işleminin mikrodalga kurutma işlemine etkisi incelenmiştir. Mikrodalga ile ozmotik dehisrasyon birlikte kurutma koşulları Yanıt Yüzey Yöntemi (RSM) ile optimize edilmiştir. Yanıt yüzey yöntemi ile tasarlanan deneme setlerinin sonucunda en yüksek uyumun sağlandığı model kuadratik model olup R 2 değerleri nem kaybı için 0,9853, büzülme oranı için 0,9861, b renk değişimi için 0,9770 olarak belirlenmiştir. Optimum kurutma koşulları ise Ozmotik dehidrasyon süresi için 120dk, çözelti derişimi için %15, mikrodalga kurutma süresi için 4dk, mikrodalga kurutma gücü için 200W olarak belirlenmiştir. Ozmotik dehidrasyon ön işlem olarak kullanıldığında ürünün kalitesinin artırdığı ve kurutma süresini düşürdüğü belirlenmiştir. Ayrıca ozmotik dehidrasyon ve mikrodalga ile ozmotik dehidrasyon kurutma işlemlerinde kütle transfer katsayıları belirlenmiştir.