Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Gencer, Furkan Sabri" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • [ X ]
    Öğe
    Kivi Halkalarının Ozmotik Dehidrasyon ve Güneş Enerjili Kurutucu ile Kurutulması
    (2022) Yıldız, Zehra; Gencer, Furkan Sabri
    Bu çalışmada, kivi meyvesi halka şeklinde dilimlenerek ozmotik dehidrasyon, çok raflı güneş enerjili kurutucu ve ozmosolar dehidrasyon ile kurutulmuştur. Ozmotik dehidrasyon işlemi için kivi halkaları belirli dilim kalınlığında kesilerek sakkaroz çözeltisine belirlenen kurutma süresi boyunca daldırılmıştır. Ozmosolar dehidrasyon işleminde önce kivi halkaları sakkaroz çözeltilerine daldırılmış ve daha sonra güneş enerjili kurutucuda kurutulmuştur. Nem kaybı, kurutma hızı, çapsal büzülme oranı ve a* renk parametresindeki değişim üzerine kurutma yönteminin kurutma süresi boyunca etkisi belirlenmiştir. Yedi saatlik kurutma periyodu sonunda nem kaybı, ozmosolar dehidrasyon yönteminde %80, güneş enerjili kurutucuda %68 ve ozmotik dehidrasyon ile %21’e ulaşmıştır. Büzülme oranı, kurutma periyodu sonunda ozmotik dehidrasyonda %2, ozmosolar dehidrasyonda %26 ve güneş enerjili kurutucuda %31 dir. Nem kaybında ve büzülme oranında, ozmotik dehidrasyonda iki saatten sonra, ozmosolar dehidrasyon yönteminde ve güneş enerjili kurutucuda altı saatten sonra önemli bir değişim olmamıştır. Ozmosolar dehidrasyonda nem kaybı fazla olmasına rağmen büzülme oranı ozmotik dehidrasyonun etkisinden dolayı güneş enerjili kurutucuda kurutmadan daha az olmuştur. Kurutma periyodu sonunda kurutma hız, ozmosolar dehidrasyon yönteminde 0.014 g/dk, güneş enerjili kurutucuda 0.013 g/dk ve ozmotik dehidrasyon ile 0.004 g/dk olarak belirlenmiştir. Kurutma periyodu sonunda a* renk değişimi, ozmosolar dehidrasyon yönteminde %56, güneş enerjili kurutucuda %65 ve ozmotik dehidrasyon ile negatif yönde %30’dur. Güneş enerjili kurutucuda kivi halkaları kurutulmadan önce ozmotik dehidrasyon işlemi uygulanması kurutma süresini kısaltmış ve a* renk değerinin korunmasını sağlamıştır. Ozmotik dehidrasyon işleminin kurutma yöntemi olarak kullanılmasından ziyade ön kurutma işlemi olarak etkili olduğu belirlenmiştir. Kivi halkalarının çok raflı güneş enerjili kurutucu ile kurutulmasında, ozmotik dehidrasyon işleminin olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
  • [ X ]
    Öğe
    Optimization of Drying Conditions of Kiwi Rings with Osmo-solar Dehydration
    (Univ Namik Kemal, 2023) Yildiz, Zehra; Gencer, Furkan Sabri
    It is the oldest and most common traditional food preservation method known to dry by laying food products under the sun. However, if the food product is in direct contact with the sun light, there is a decrease in the color and nutrient values of the product. To solve these problems, solar dryers have been developed which can be utilized due to indirectly the effect of the sun. In this study, kiwi rings were dried by using osmosolar dehydration as a combination of osmotic dehydration and solar drying. Kiwi rings were first immersed in sucrose solutions and then dried in a solar dryer. Response Surface Methodology used to determine effects of the conditions ondrying performance and find out optimum levels drying conditions for the responses to a safe level. In the response surface method, the drying conditions were selected as the kiwi slice thickness (A), sucrose concentrations (B), immersed time (C) and solar drying time (D). The response to be optimized was chosen as water loss, diameter shrinkage ratio and greenness (a) color change. A successful mathematical model was obtained by the response surface method between the drying conditions and the responses. The suitable model is chosen quadratic for water loss, 2FI model for color change model and shrinkage ratio. The model R-2 value is 0.952 for water loss, 0.737 for a color change and 0.856 for shrinkage ratio. The regression coefficients, along with the corresponding P-values, for the model of production water loss, a color change and shrinkage ratio are described by ANOVA. Values of Prob>F less than 0.0500 indicate model terms are significant. In this case B, C, C-2 are significant model terms for water loss. A, B, C, AB, AC, AD, BC and CD are significant model terms for color change and B, C, AC, AD, BD, CD are significant model terms for shrinkage ratio. The optimum drying conditions levels was determined to sucrose concentration 12.7 %w/v, ring slice thickness 4.06 mm, solar drying time 125 min and immersed time 70.9 min, respectively. In addition, pretreatment of osmotic dehydration was found to be effective in drying kiwi rings with solar tray dryer.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Ozmosolar dehidrasyon yöntemi ile kurutulan kivi halkalarının kurutma koşullarının optimizasyonu
    (2022) Gencer, Furkan Sabri
    Ozmosolar dehidrasyon, ozmotik dehidrasyon ve güneş enerjili kurutma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı hibrit bir kurutma yöntemidir. Bu çalışmada, kivi meyvesi halka şeklinde dilimlenerek ozmotik dehidrasyon, doğal konvektif çok raflı güneş enerjili kurutucuda ve ozmosolar dehidrasyon ile kurutulmuştur. Ozmosolar dehidrasyon işleminde önce kivi halkaları sakkaroz çözeltilerine daldırılmış ve daha sonra güneş enerjili kurutucuda kurutulmuştur. Nem kaybı, kurutma hızı, çapsal büzülme oranı ve a* renk parametresindeki değişim üzerine kurutma yönteminin kurutma süresi boyunca etkisi belirlenmiştir. Kivi halkalarının çok raflı güneş enerjili sistemler ile kurutulmasında, ozmotik dehidrasyon işleminin etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca kurutma koşullarının kurutma performansına etkisini belirlemek ve yanıtlar için en uygun kurutma koşulları seviyesini bulmak için yanıt yüzey yöntemi kullanılmıştır. Kurutma koşulları kivi dilim kalınlığı, sakkaroz çözeltisi derişimi, ozmotik dehidrasyon süresi ve güneş enerjili kurutucuda kurutma süresi olarak seçilmiştir. Optimize edilecek yanıtlar nem kaybı, çapsal büzülme oranı ve yeşil renk değişimidir. Yanıt yüzey yöntemi ile başarılı bir matematiksel model kurulmuştur. Nem kaybı için kuadratik model, renk değişimi ve büzülme oranı için ikili etkileşim modeli seçilmiştir. Model R2 değerleri nem kaybı için 0.952, renk değişimi için 0.737 ve büzülme oranı için 0.856 dır. Optimum kurutma koşulları seviyesi sakkaroz çözelti derişimi için %12.7, dilim kalınlığı için 4.06 mm, güneş enerjili kurutma süresi için 125 dakika ve ozmotik dehidrasyon süresi için 70.9 dakika belirlenmiştir

| Tarsus Üniversitesi | Kütüphane | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Tarsus Üniversitesi, Mersin, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim