Yazar "Gökayaz, Leyla" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Çok Raflı Güneş Enerjili Kurutucu ile Elma Kurutma İşlemi Üzerine Kurutma Koşulların Etkisi(Tokat Gaziosmanpasa University, 2020) Yıldız, Zehra; Gökayaz, LeylaGıda ürünlerinin güneş altında serilerek kurutulması bilinen en eski ve en yaygın geleneksel gıda muhafaza yöntemlerindendir. Ancak bu yöntemle ürünün kuruması fazla vakit almakta ve dışarıdan gelebilecek safsızlıklarla ürün kalitesi düşmektedir. Bu sorunları gidermek için farklı kurutucular geliştirilmiştir. Kurutucularla kurutma güneşte sererek kurutmaya göre enerji giderlerinden dolayı ekonomik değildir. Ancak güneş enerjili kurutucuların herhangi bir yakıta ya da elektriğe ihtiyaç olmadan yalnız güneş enerjisini kullanması nedeniyle diğer kurutuculara göre daha ekonomiktir. Bu çalışmada uzaklaştırılması gereken nem içeriği ve kuruma sıcaklığı yüksek olan elma dilimleri doğal konveksiyonla çok raflı güneş enerjili kurutucuda kurutulmuştur. Elma dilimleri, çok raflı güneş enerjili kurutucuyla, doğrudan güneş altında ve gölgede kurutulmuştur. Kurutma koşulları, rafa yüklenen madde miktarı, dilim kalınlığı, kuruma süresi, kurutma kabini içindeki havanın koşulları ve raf konumu olarak seçilmiştir. Bu kurutma koşullarının elma kurutması üzerine etkisi nem kaybı, kurutma hızı ve büzülme oranları ile belirlenmiştir. Elma dilimlerinin çok raflı güneş enerjili kurutucu ile kurutulması doğrudan güneşe serilerek ve gölgede kurutulmaya göre daha hızlı olmuştur. Kurutucu içerisindeki hava sıcaklığının artması, elma dilim kalınlığının azalması, kuruma süresinin artması ve yüklenen madde miktarının artışıyla kuruma artmıştır.Öğe Çok raflı güneş enerjili kurutucu ile elma kurutma koşullarının optimizasyonu(2019) Gökayaz, LeylaÜlkemizde üretim payı yüksek olan meyvelerden biri olan elma; taze tüketiminin yanı sıra gıda sektöründe elma suyu, elma sirkesi, marmelat, elma cipsi gibi işlenmiş ürün olarak da sıklıkla kullanılmaktadır. Gıdaların işlenerek raf ömrü uzun ürün elde edilmesinde sıklıkla kullanılan yöntemlerden biri kurutma işlemidir. Bu tez çalışmasında da Türkiye'de üretimi en çok yapılan elma çeşitlerinden biri olan Starking Delicious, çok raflı güneş enerjili kurutucuda kurutulmuştur. Beş raftan oluşan kurutucuda, her rafta 300 dakika olarak belirlenen kuruma süresi boyunca 30 dakikada bir ağırlık ve hacim ölçümleri yapılmıştır. Elde edilen ilk verilere göre denemelerin yapılacağı raf belirlenmiştir. Ayrıca çok raflı güneş enerjili kurutucuda yapılan kurutmanın yanı sıra gölgede ve direkt güneş altında da kurutma yapılarak sonuçlar karşılaştırılmıştır. Kurutma koşullarının optimizasyonu, Yanıt Yüzey Metodu (YYM) kullanılarak belirlenmiştir. Kurutma parametreleri dilim kalınlığı, kurutma süresi ve taze ürün miktarı olarak seçilmiştir. Optimizasyonu yapılacak yanıtlar ise nem kaybı, kuruma hızı ve büzülme oranı olarak belirlenmiştir. Kurutma, mevsim şartları göz önüne alınarak Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yapılmıştır. Ön denemeler sonucunda üç faktörlü merkezi kompozit dizayn (CCRD) kullanılmış; kurutma süresi 58.6- 361 dakika (dakika), yaş elma dilim miktarı 32.7- 167 gram (g) ve elma dilim kalınlığı ise 3.98- 9.02 milimetre (mm) aralığında uygulanarak deneysel tasarım oluşturulmuş ve deneyler yapılmıştır. Elde edilen verilerin varyans analizi (ANOVA) sonucunda ikinci dereceden modeller oluşturulmuş ve bu modellerin analitik çözümleri yapılarak optimum kurutma koşulları bulunmuştur. Maksimum nem kaybı ve büzülme oranı, minimum kuruma hızı için kurutma süresi 159.042- 274 dakika, taze ürün miktarı 92.86- 105.72 g ve elma dilim kalınlığı ise 6.48- 6.667 mm olarak belirlenmiştir.Öğe Elma Dilimlerinin Farklı Güneş Kurutma Yöntemleri ile Kurutulması(Bursa Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü, 2019) Yıldız, Zehra; Gökayaz, LeylaÖzet: Amaç: Gıda ürünlerinin güneş altında kurutulması bilinen en eski ve en yaygın geleneksel gıda koruma yöntemlerindendir. Ancak kurutulacak ürünün doğrudan güneşle temasında ürünün renginde ve besin değerlerinde azalma ile beraber kurutma uzun sürmekte ve dışarıdan gelebilecek istenmeyen maddelerle kirlenmektedir. Bu sorunları gidermek için farklı kurutma yöntemleri ve kurutucular geliştirilmiştir. Güneş enerjili kurutucular, herhangi bir yakıta ya da elektriğe ihtiyaç olmadan yalnız güneş enerjisini kullanması nedeniyle konvensiyonel enerji ile çalışan kurutuculara göre daha ekonomik ve ekolojiktir. Materyal ve Metot: Bu çalışmada starking cinsi elma dilimleri doğal konvektif raflı güneş enerjili kurutucuda, doğrudan güneş altında ve gölgede kurutulmuştur. Bulgular: Her bir kurutma yönteminde kuruma süresi boyunca nem kaybı, kuruma hızı, büzülme oranı, kurutma kabini içindeki havanın sıcaklık ve nem değerleri belirlenmiştir. Sonuç: Kurutucu kabinindeki hava sıcaklığının daha fazla ve nemin daha az olması sebebiyle elma dilimlerinin, kurutucuda kurutulmasında doğrudan güneş altında ve gölgede kurutulmaya göre nem kaybı ve büzülme oranının arttığı, kuruma süresinin azaldığı görülmüştür. AbstractObjective: It is the oldest and most common traditional food preservation method known to dry by laying food products under the sun them. But both color and nutritions value of driyed product decraeses in drying under direct sunshine. However, this method takes a lot of time and the product quality is partially protected by the impurities that may come from the outside. To solve these problems, different dryers have been developed. Solar dryers makes more economical than other dryers for using only solar energy without the need for any convensiyonel dryers.Materials and Methods: Apple (starking) slices were dried using by solar tray dryer, spreading directly to the sun and spreading in the shade. Results: Drying conditions were chosen as the amount of loaded material, slice thickness, drying time, and tray position. As far as drying time on apple drying was determined by moisture loss, drying rate, shrinkage ratio, air temperature and air humidty in the drying cabinet. Conclusion: The drying of apple slices with a solar tray dryer has been quicker than the direct sunshine and drying of the shadows. Drying has increased due to increased air temperature in the dryer and decreased air humidity, shrinkage ratio and water loss increased, and drying rate decreased.Öğe Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin Kurutma Koşullarının RSM ile Optimizasyonu(Çukurova Üniversitesi, 2019) Yıldız, Zehra; Gökayaz, LeylaTaze gıda ürünlerinin, uzun süre bozulmadan depolanması için çeşitli kurutma teknikleri bulunmaktadır. Bunlar arasında sıcak hava ile kurutma, vakumda kurutma, güneş kolektörleri yardımıyla kurutma, mikrodalga kurutma ve dondurarak kurutma gibi yöntemler sayılabilir. İşlemlerin ekonomik ve ürün kalitesinin yüksek olması için optimizasyon önemli bir işlemdir. Bu sebeple çalışmada, çok raflı güneş enerjili kurutucu ile elma kurutulmuş ve kurutma koşulları Yanıt Yüzey Yöntemi ile optimize edilmiştir. Yanıt Yüzey Yönteminde kurutma parametreleri, dilim kalınlığı, kurutma süresi ve tepsiye yüklenen elma dilimlerinin kütlesi olarak seçilmiştir. Optimize edilen yanıt ise kurutma hızı, % nem kaybı ve büzülme oranı olarak seçilmiştir. Üç faktörlü merkezi kompozit dizayn (CCRD) ile kurutma süresi (58.6-361 dk), tepsiye yüklenen elma dilimlerinin kütlesi (32.7-167 g) ve elma dilim kalınlığı (3.98-9.02 mm) aralığında uygulanmıştır. Elde edilen veriler ANOVA ile analiz edilmiş ve ikinci derece bir polinom model belirlenmiştir. Bu modelin analitik çözümünden optimum kurutma parametreleri bulunmuştur. Maksimum nem kaybı ve büzülme oranı minimum kuruma hızı için kurutma süresi (159-274 dk), tepsiye yüklenen elma dilimlerinin kütlesi (92.86-105.72 g) ve elma dilim kalınlığı (6.48-6.667 mm) bulunmuştur.Öğe Güneş Enerjili Kurutucuda Kurutulan Elma Dilimlerinin KurutmaKoşullarının RSM ile Optimizasyonu(2019) Yıldız, Zehra; Gökayaz, LeylaTaze gıda ürünlerinin, uzun süre bozulmadan depolanması için çeşitli kurutma teknikleri bulunmaktadır. Bunlar arasında sıcak hava ile kurutma, vakumda kurutma, güneş kolektörleri yardımıyla kurutma, mikrodalga kurutma ve dondurarak kurutma gibi yöntemler sayılabilir. İşlemlerin ekonomik ve ürün kalitesinin yüksek olması için optimizasyon önemli bir işlemdir. Bu sebeple çalışmada, çok raflı güneş enerjili kurutucu ile elma kurutulmuş ve kurutma koşulları Yanıt Yüzey Yöntemi ile optimize edilmiştir. Yanıt Yüzey Yönteminde kurutma parametreleri, dilim kalınlığı, kurutma süresi ve tepsiye yüklenen elma dilimlerinin kütlesi olarak seçilmiştir. Optimize edilen yanıt ise kurutma hızı, % nem kaybı ve büzülme oranı olarak seçilmiştir. Üç faktörlü merkezi kompozit dizayn (CCRD) ile kurutma süresi (58.6-361 dk), tepsiye yüklenen elma dilimlerinin kütlesi (32.7-167 g) ve elma dilim kalınlığı (3.98-9.02 mm) aralığında uygulanmıştır. Elde edilen veriler ANOVA ile analiz edilmiş ve ikinci derece bir polinom model belirlenmiştir. Bu modelin analitik çözümünden optimum kurutma parametreleri bulunmuştur. Maksimum nem kaybı ve büzülme oranı minimum kuruma hızı için kurutma süresi (159-274 dk), tepsiye yüklenen elma dilimlerinin kütlesi (92.86-105.72 g) ve elma dilim kalınlığı (6.48-6.667 mm) bulunmuştur.