Yazar "Çerçi, Kamil Neyfel" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Drying of mushroom slices in a new type solar drying system and under open sun: Experimental and mathematical investigation(2022) Çerçi, Kamil Neyfel; Saydam, Doğan Burak; Hurdogan, ErtaçDrying is among the beneficial food preservation strategies and this method ensures food products last before they reach consumers. The most used drying method is direct drying under the sun. However, in this method, the negative effects of the external environment damage food products. Recently, solar drying systems have been the main subject of much research as they have been protecting food from the negative effects of the external environment. In this study, a solar drying system (SD), which have a drying chamber with different structure, was used for drying mushroom. At the same time, mushroom slices were dried under open sun (OSD) for observing the performance of drying system. Drying rate (DR) and moisture ratio (MR) values were determined from the experiments. In addition, the MR values obtained from the experiments were estimated by 6 different mathematical models and 6 different machine learning algorithms. According to the results of the experiments, the drying time of the mushroom slices using SD was approximately 12.4 hours less than the drying time under open sun. The best convergence in the results gathered from the mathematical models is Sripinyowanich and Noomhorn and Hii et al. models for SD and OSD, respectively. The best estimation for MR values was realized by the Multilayer Perception algorithm for both drying methods.Öğe Güneş Enerjili Yeni Tip Bir Kurutucuda Granny Smith Elmanın Kuruma Davranışının İncelenmesi(2021) Saydam, Dogan Burak; Çerçi, Kamil Neyfel; Hurdogan, ErtaçTarımsal ürünlerin kurutularak dayanaklığının arttırılması ve kalitenin yükseltilmesi yöntemi, ilk çağlardan beri uygulanmakta olan en eski ve en yaygın gıda saklama yöntemidir. Kurutma işlemi, direk güneş altında açık sergi yöntemi ile yapılabileceği gibi teknik ekipmanlar ve metotlar kullanılarak da yapılabilir. Bu çalışmada, yeni tip bir kabin tasarımına sahip güneş enerji destekli kurutucuda kurutulan Granny Smith elmanın kuruma performansı deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmada ayrıca deneylerden elde edilen verilerle belirlenen nem oranı (MR) için matematiksel ve Gauss Proses Regresyonu (GPR) kullanılarak tahminsel modeller oluşturulmuştur. İki gün kesintisiz devam eden kurutma işlemi sırasında sıcaklık, nem ışınım ve ağırlık gibi farklı parametreler ölçülmüştür. Deneyler sonucunda; ürünlerin kuruma davranışının iklim şartlarına bağlı olarak değiştiği görülmüştür. İlk ürün ağırlığı 1400 gr olan Granny Smith elmalardan iki günlük deney sonucunda yaklaşık 1100 gr nem çekilmiştir. Yapılan hesaplamalar sonucunda, kurutulan elma dilimlerinin ortalama kuruma hızı 0,0017 (grsu/grkm)/dk, en yüksek kuruma hızı ise 0,0094 (grsu/grkm)/dk olarak tespit edilmiştir. MR için matematiksel olarak oluşturulan ince tabaka kuruma modelleri arasında en iyi tahmin Sigmoid matematiksel modeli ile elde edilmiştir. MR’nin dört farklı GPR yöntemi ile tahmin edilmesinin sonucunda ise en iyi yakınsamanın Experimental GPR’de olduğu görülmüştür.Öğe Sera Tipi Bir Kurutucunun Tasarımı, İmalatı ve İlk Ölçüm Sonuçlarının Değerlendirilmesi(2023) Saydam, Dogan Burak; Çerçi, Kamil Neyfel; Hurdogan, ErtaçGıda kurutma, ürünlerden güvenli bir sınıra kadar nem alma işlemi olarak tanımlanmakta ve çok uzun yıllardan beri farklı yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir. En yaygın kullanılan açık sergi yönteminin (direk güneş altına serilerek) yanı sıra vakum kurutma, dondurarak kurutma, sera tipi kurutucu, mikrodalga kurutucu vb. gibi farklı yöntem ve teknolojileri içeren kurutucular da gıda kurutulması için kullanılabilmektedir. Bu çalışmada, zorlanmış taşınımlı tünel tipi bir sera kurutucu ve iç bölmelere ayrılmış havalı bir güneş kolektöre sahip hibrit bir kurutucu tasarlanarak imal edilmiş ve ilk ölçümlerin değerlendirilebilmesi amacıyla Osmaniye iklim şartlarında bir gün boyunca üzüm kurutma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Sistemde hava hızı, sıcaklık, nem, ışınım ve ürün ağırlığı gibi farklı parametreler ölçülerek kayıt altına alınmıştır. Çalışma sonunda, tasarlanıp kurulan sera tipi kurutma sisteminin sorunsuz bir şekilde çalıştığı görülmüştür. Sistemde yer alan farklı noktalardaki sıcaklık ve nem değerlerinin güneş ışınımına bağlı olarak deney süresince değişim gösterdiği, kolektör çıkışında yaklaşık 60 °C kurutma havası sıcaklığı elde edilebildiği ayrıca kurutulan üzümlerin toplam ağırlığından yaklaşık 200 g kaybetmiş olduğu tespit edilmiştir. Yapılan değerlendirmelerden, tasarlanan sera tipi kurutucunun gıda kurutma uygulamalarında etkin bir şekilde kullanılabileceği görülmüştür.Öğe V TİPİ HAVALI BİR GÜNEŞ KOLEKTÖRÜNÜN ISIL PERFORMANSININ DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ VE YAPAY SİNİR AĞLARI İLE MODELLENMESİ(2021) Saydam, Dogan Burak; Çerçi, Kamil Neyfel; Hurdogan, ErtaçBu çalışmada, V tipi emici plaka yüzey geometrisine sahip çift geçişli havalı bir güneş kolektörü tasarlanarak imal edilmiş ve kolektörün performansı Osmaniye ili iklim koşullarında deneysel olarak incelenmiştir. Deney düzeneğinde sıcaklık, nem, ışınım ve hava hızı gibi farklı parametreler ölçülmüş ve elde edilen veriler kullanılarak termodinamiğin birinci yasasına göre kolektörün enerji analizi yapılmıştır. Çalışmada ayrıca deneysel olarak elde edilen kolektör çıkış sıcaklığı, üç farklı Yapay Sinir Ağı modeli kullanılarak tahmin edilmiştir. Çalışma sonucunda kolektör giriş ve çıkış sıcaklığı arasında maksimum 36,07°C’lik bir fark olduğu tespit edilmiştir. Isıl verim deney süresince maksimum %71,42 değerine ulaşmış ve ortalama ısıl verim ise %56,21 olarak hesaplanmıştır. Çıkış sıcaklığının tahminlenmesi için oluşturulan her üç model (YSA-1,2,3) için de yakınsamanın çok iyi olduğu fakat LevenbergMarquardt eğitim algoritmasının kullanıldığı YSA-1 modelinin diğer modellere göre deneysel sonuçların tahmininde daha etkili olduğu tespit edilmiştir. Tahminlenen kolektör çıkış sıcaklığı değerleri kullanılarak hesaplanan kolektör ısıl verimi, deneysel verilerle hesaplanan ısıl verim ile uyum içerisindedir.